Glansgrader

Glansgrader er et udtryk for lysets refleksion. D.v.s. jo mere "lukket" og glat malingslaget er (i tør tilstand), jo højere glans. Tænk på forskellen mellem et stykke almindeligt vinduesglas og et refleksfrit glas. På det refleksfrie glas virker overfladen næsten "ru" - hvilket bevirker at lysstråler ikke kan tilbagekastes.

Helmat 0-5

Mat 5-10

Halvmat 10-30

Halvblank 30-60

Blank 60-90.

Helblank 90-


Matte flader

Matte overflader har den fordel, at det "slører" små ujævnheder og er refleksfrit. Derfor bruges hel dødmatte malingskvaliteter ofte på lofter. I loftet er det jo ikke vigtigt, at overfladen er glat og rengøringsvenlig, men det er vigtigt at loftet ikke tilbagekaster uheldige reflekser til andre dele af rummet.

Ulempen ved den helt matte flade er selvfølgelig, at den mikroskopiske ruhed i malingslaget ikke afviser støv og snavs, og at du, hvis du forsøger at fjerne pletter med en klud eller børste, vil "fylde porerne op" med snavset sæbevand.

Blanke flader

Malings-kvaliteter med høj glansgrad vil danne en glat og lukket overflade, der er mere praktisk, d.v.s. smudsafvisende, rengøringsvenlig og robust overfor stød og slid. Det stiller ganske store krav til underlagets beskaffenhed. En blank maling vil fremhæve små ujævnheder, tapetoverlapninger, reparationer og andre småskavanker, netop fordi lyset bliver reflekteret.